Ne pregătim pentru Halloween!

halloween 1

Vine Halloween-ul și, pentru a trece cu bine de întâlnirea cu spiritele dezlănțuite, Liceul Teoretic Școala MEA ia foarte în serios pregătirile, încă de pe acum. Din program:

Sculptăm dovleci! Fiecare clasa (pregătitoare-X) primește un dovleac pe care îl va sculpta joi, pe 30 octombrie, când operele de artă vor fi afișate în holul liceului. Juriul va desemna, pe 31 octombrie, cel mai frumos dovleac;

Ne decorăm, în mod creativ, clasele, în ton cu tema! Decorarea va fi făcută în zilele de 30 și 31 octombrie, în pauze sau la orele de arte plastice sau de dirigenție. Toate clasele vor primi, ca ajutor, următoarele materiale:

 - o vrăjitoare neagră, suspendată (buuhuuhuu!);

- doi dovleci ‘acordeon’;

- o decorațiune “Happy Hall” pentru exteriorul ușii;

- două vrăjitoare din hârtie;

- o ghirlandă atârnătoare (lucioasă);

- fantomițe;

- dovleci din carton.

Pizza Party! Toate clasele vor porni la petrecere vineri, pe 31 octombrie, între 16:00 și 16:30, în sala de clasă. Se va mânca pizza și se vor bea sucuri dezgustătoare (de fapt, un amestec gustos de sucuri natuarle!; excepție: clasele a patra au Pizza Party între 15:20- 15:40, căci, de la 15:40 sunt programate la Drum Party).

În plus, multe jocuri: Witch Hunt, Wrap the Mummy, Haunted Corridor, Pass the pumpkin, Brain digging, Candy Wrapper Race și altele! 

Corner of Fame – luna octombrie!

Doamnelor și domnilor, vă prezentăm câștigătorii de la Corner of Fame din luna octombrie, din Liceul Teoretic Școala MEA. Felicitări! 

 

1              MINEA THEODOR ȘTEFAN, PREGĂTITOARE A

2              SCUMPU CATINCA  IOANA, PREGĂTITOARE B

3              PONTA IRINA OCTAVIA,  I A

4              ȘTEFUREAC ALEXANDRA MARIA, I B

5              BOACĂ TAMARA MARIA, II A

6              ENACHE SOFIA, II B

7              GEORGESCU DARA ANDREEA, II C

8              LAZĂR CATINCA, III A

9              GABURA ILINCA, III B

10           MATEI KARINA MIHAELA, IV A

11           GOREA ANASTASIA, IV B

12           TUDOSE PETRA ALEXANDRA, V A

13           HARPA ALEXIA,  V B

14           SAVESCU SONIA MARIA, VI A

15           ALEXE ELENA KARINA, VI B

16           ISAR ȘTEFANIA,  VII A

17           GEORGESCU ADELA MARIA, VII B

18           NAE ALEXANDRA MADĂLINA, VIII A

19           DĂNESCU DAN ALEXANDRU, VIII B

Nora Iuga este prima invitată a proiectului LogoSGift: Întâlniri cu mari scriitori. Luni, pe 27 octombrie, de la 15.00, la Librăria Bastilia!

tineri

Pe locuri, fiți gata, staaaaarrrrrrrt !

Luni,  27 octombrie, demarăm, în parteneriat cu Grupul Librarium – Librăria Bastilia, proiectul “LogoSGift: Întâlniri cu mari scriitori”.

Nora Iuga, foarte cunoscuta poetă și prozatoare iubită, deopotrivă, de cititorii mai experimentați și de tinerele generații, este cea dintâi invitată a proiectului “LogoSGift: Întâlniri cu mari scriitori”, pe 27 octombrie, în elegantul spațiu al Librăriei Bastilia, începând cu ora 15.00. În cadrul discuției noastre de luni, ce va sta sub auspiciile unei titulaturi potrivite invitatei noastre: Tineri rebeli de ieri și de azi, Nora Iuga va dialoga cu elevii școlii noastre, așteptând, să primească, din partea acestora, întrebări numeroase și interesante. (Ne pregătim, deja, condeiele!)

Proiectul ne va pune față în față cu nume consacrate ale literaturii române. Unii dintre scriitori sunt deja în manuale, alții, mai tineri, vor ajunge, cu siguranță să fie studiați și în școli. Până atunci, este un mare câștig pentru noi să le descoperim câteva poezii ori fragmente de proză, să aflăm mai multe despre ei și să le adresăm, apoi, întrebări,în cadrul unor întâlniri vii și puțin convenționale.

Invitații noștri? Nora Iuga (pe care o vom întâlni în curând, la Librăria Bastilia), Mircea Cărtărescu (unul dintre favoriții la Nobel, în acest an și care va veni la noi în liceu joi, pe 30 octombrie), Florin Iaru, Marius Chivu… Lista continuă cu nume importante pe care le veți afla pe parcurs.

La sfârșitul întâlnirii, la ora 17, părinții sunt așteptați să îi ia pe elevi de la Librăria Bastilia (Piața Romană numărul 5click pentru a accesa harta).

Vă invităm, însă, dragii noștri tineri de toate vârstele, elevi și părinți, să mai întârziați în spațiul elegant al librăriei, în situația în carte doriți să plecați acasă cu o carte în rucsac sau în geantă.

Vă așteptăm, așadar, luni, pe 27 octombrie, începând cu ora 15.00 la o întâlnire vie și mai puțin convențională cu scriitoarea Nora Iuga!

Se apropie Concursul de Limba și Literatura Română Euclid, Etapa I: 25.10.2014

euclid

Doamnelor și domnilor, se apropie Concursul de Limba și Literatura Română Euclid, Etapa I – care va avea loc pe 25.10.2014.

Programul de pregătire este următorul:

pentru clasele a V-a: LUNI, 13.10.2014,  20.10.2014, în intervalul orar 16.30-18.00;

pentru clasele a VI-a: JOI – 16.10.2014,  23.10.2014, în intervalul orar 16.30-18.00;

pentru clasele a VII-a: MARȚI – 14.10.2014,  21.10.2014, în interval orar 16.30-18.00.

Le dorim succes elevilor noștri! 

Mariana Pirpiliu: În tot ceea ce fac mă ghidez după „vorbele de duh”: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face și Mai întâi gândește și apoi vorbește

mariana pirpiliu

Mariana Pirpiliu este învățătoare la clasa a III-a C – iar elevele ei erau cunoscute, anul trecut, drept „domnișoarele Marianei”. Anul acesta lucrurile s-au schimbat, odată cu sosirea unor… cavaleri. Cum își organizează  Mariana Pirpiliu clasa? Care sunt principiile după care se ghidează? Și ce face „maestra” în timpul liber? Aflați din interviul următor!

Școala MEA: Te-ai născut sub Tâmpa, în Brașov, iar acum predai la Liceul Teoretic Școala MEA, în București. Care e locul tău favorit? Unde îți place să te retragi?

Mariana Pirpiliu: Spune o vorbă că Nicăieri nu-i mai bine ca acasă! De câte ori reușesc să plec din București, cu siguranță că primul loc unde îmi doresc să ajung este Brașov, să-mi încarc bateriile cu aerul proaspăt de munte.

Ș.M.: Ești apreciată, pentru colegi, pentru felul cum îți organizezi clasa. Ce înseamnă o clasă bine organizată?

M.P.: Nu știu dacă pot vorbi despre o clasă bine organizată, dar este adevărat că mă preocupă acest lucru. În tot ceea ce facem, ne ghidăm după „vorbele de duh”: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face și Mai întâi gândește și apoi vorbește. Asta presupune respectul pe care trebuie să îl avem unii față de ceilalți. (vorbesc la persoana întâi plural și nu la a treia plural pentru că suntem un colectiv, eu fac parte din acest colectiv de elevi, îmi place să spun că suntem o familie).

Ș.M.: Anul trecut ai avut în clasă numai fete. Cum te înțelegi cu o clasă formată doar din fete?

M.P.: Anul trecut, într-adevăr, am avut o clasă formată doar din fete. Totul părea frumos (din exterior): O clasă de fete! Ce drăguțe sunt! etc. Dar așa cum se spune că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, așa pot spune că s-a întâmplat și cu minunata clasă de fete. Dincolo de aparențe, fetele mele erau/sunt caractere tari, personalități puternice, de multe ori intrând în contradicție una cu cealaltă. Nu le-a fost ușor să se accepte, să se tolereze unele pe celelalte, nici mie nu mi-a fost ușor să încerc să sudez acest grup. Ori de câte ori apăreau probleme între ele, le explicam tuturor ceea ce a fost greșit, care ar fi fost soluțiile, dar vorbeam și cu fiecare în parte pentru a înțelege ce anume a generat un anumit tip de comportament.

Ș.M.: Acum s-au alăturat grupului de la clasa a III-a C și doi băieți. S-a schimbat atmosfera?

M.P.: Ne-am bucurat atât eu, cât și fetele de venirea celor doi băieți. Având în vedere că nu a trecut prea mult timp de când a început școala, atmosfera este plăcută: se joacă împreună în pauze, fete și băieți, dar și în grupe separate – fetele împreună, băieții împreună. Cred că, la acest moment, suntem în ceea ce am putea numi limitele normale de acceptare reciprocă J

Ș.M.: Ce faci când nu lucrezi cu copiii? Ce faci în timpul tău liber?

M.P.: Îmi place foarte mult să citesc și să fac mișcare, să nu spun chiar sport, pentru că uneori fac doar plimbări lungi. Îmi place foarte mult să înot, să merg cu bicicleta, să patinez. Ori de câte ori am ocazia, fac drumeții, excursii, dar nici teatrul sau opera nu mă lasă indiferentă.

Ș.M.: O aventură care merită povestită, din vara asta?

M.P.: Chiar aventură? Nu, dar pot spune că vara aceasta am încercat să împac muntele cu marea. Așa că, după o săptămâna la mare, am făcut drumeții pe munții din împrejurimile Brașovului și am descoperit că, din acest an, Canionul 7 Scări beneficiază de scări metalice foarte rezistente, făcând mai ușor accesul turiștilor spre vârful Piatra Mare. De asemenea am descoperit o peșteră, Valea Cetății din Râșnov, care se bucură de o acustică nemaipomenită, aici ținându-se și concerte. Vă recomand să ajungeți în ambele locuri, când aveți ocazia! 

LogoSGift: ntâlniri cu mari scriitori români. Un proiect Liceul Teoretic Școala MEA – Grupul Librarium

tineri

Marii scriitori au trăit acum multe decenii sau chiar secole – corect? Dacă ne luăm după manualele de limba română, lucrurile așa ar părea că stau. Dar dacă v-am spune că marii scriitori sunt în viață – și că, mai mult, sunt printre noi chiar aici, în București? Și că anul acesta vom avea ocazia să ne întâlnim cu ei? Nu ne veți crede, nu-i așa? Ei bine, vă spunem chiar mai mult: unul dintre scriitorii români aflați pe lista favoriților pentru Premiul Nobel pentru Literatură va veni curând chiar în Liceul Teoretic Școala MEA!

Proiectul pe care îl demarăm în acest an, în parteneriat cu Grupul Librarium – Librăria Bastilia din București, ne va pune față în față cu nume consacrate ale literaturii române. Unii dintre scriitori sunt deja în manuale, alții, mai tineri, vor ajunge cu siguranță în manuale. Până atunci, e un mare câștig pentru noi să le descoperim câteva poezii sau povestiri, să aflăm mai multe despre ei și să le punem, apoi, întrebări, când ne vom afla cu ei față în față. Câteva exemple? Nora Iuga, Mircea Cărtărescu (unul dintre favoriții la Nobel, în acest an), Florin Iaru.

Prima întâlnire va avea loc luni, pe 27 octombrie, în elegantul spațiu al Librăriei Bastilia, începând cu ora 15.00 – și o va aduce în fața noastră pe poeta Nora Iuga. Tema întâlnirii este una incitantă: „Tineri rebeli de ieri și de azi”.

A doua întâlnire va avea loc joi, pe 30 octombrie, în Liceul Teoretic Școala MEA, începând cu 15.00 – iar oaspetele special va fi chiar poetul, prozatorul, criticul literar și profesorul Mircea Cărtărescu! Tema: „Despre scris și citit ca mod de viață”.

Elevii cărora li se adresează proiectul sunt elevii ciclurilor liceal și gimnazial ale Liceului Teoretic Școala MEA. La unele întâlniri vor participa și elevi de la clasele a IV-a.

Următoarele dialoguri din program sunt:

CHultura. Despre cuvinte mari cu oameni în creștere. Dialog cu criticul literar Marius Chivu; în luna noiembrie, la Librăria Bastilia

Prietenia artistică și prietenia de zi cu zi. Dialog cu poetul Florin Iaru; în luna decembrie, la Librăria Bastilia

Poeți mari și poeți scunzi? Despre natura și textura poeziei. Dialog cu criticul literar Ion Bogdan Lefter; în luna ianuarie, la Librăria Bastilia

Scriitor tânăr, cititor vechi. Dialog cu poeta Adela Greceanu; joi, pe 29 mai, de la 15.00, la Librăria Bastilia

 

Scoala noastra

NEWS

Comments are closed.