Moş Crăciun, un “profesor” desăvârşit

Cine este Moș Crăciun?

Mitul spune că Moş Crăciun apare ca un om bătrân, prietenos şi vesel care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Moş Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roşu, având o barbă lungă şi albă şi locuind într-o ţară nordică. După un an de pregătiri, în care Moşul citeşte scrisorile cu dorinţele fiecărui copil, el pregăteşte darurile cu mare grijă şi iubire în atelierul său, ajutat fiind de Spiriduşi. Apoi pleacă la drum într-o sanie zburătoare, trasă de reni, şi vizitează fiecare casă, unde lasă sub brad cadourile mult aşteptate.

Sursă fotografie: www.wallpaperel.com

Sursă fotografie: www.wallpaperel.com

Este însă această explicaţie de ajuns pentru copiii noştri? Ce ne facem cu un copilaş curios, care vrea să ştie mult mai multe despre Moş Crăciun? De ce tocmai el împarte daruri? De ce este bărbat? De ce e bătrân? De ce are barbă? Are Moş Crăciun telefon mobil? Pot să-l sun? Ce adresa de e-mail are? Ce cont de Facebook? De ce trebuie să fiu cuminte că să primesc cadouri? Cum de ajunge la toţi copiii într-o singură zi?

Acestea sunt întrebări cu care se confruntă mulți părinţi în preajma sărbătorilor de iarnă. O mare parte dintre ele, foarte pragmatice, deteriorează simbolul lui Moş Crăciun, transformându-l doar într-o persoană misterioasă care ne aduce cadouri.

Am stat de vorbă cu Smaranda Caciulatu, psiholog şcolar în cadrul Liceului Teoretic Şcoală MEA, despre cine este Moş Crăciun şi cum este perceput el de copii:

<< „Ce este” Moş Crăciun şi nu „cine este” Moş Crăciun este, probabil, esenţa Crăciunului.

La vârste mici, copiii au nevoie de un exemplu clar, o imagine a persoanei/locului/obiectului despre care li se povesteşte. De aceea, spre exemplu, cărţile cu poveşti au foarte multe imagini şi inclusiv Moşul a căpătat o înfăţişare aparte – omul blând, grăsuţ, cu o voce plină şi caldă – un mijloc de deplasare (sania cu reni), nişte ajutoare micuţe, o căsuţa desprinsă din poveşti şi un atelier de jucării în care toţi copiii ar visa să se piardă.

Pe măsură ce cresc, copiii încep să conştientizeze relaţia dintre comportamentul lor şi cadourile pe care le primesc de Crăciun şi, din acel moment, Moşul începe să capete puteri formidabile. Este cel care „te vede” şi „te aude” fără că tu să-i simţi prezenţa, cel de care nu te poţi feri, orice ai face. Moşul devine, astfel, persoana faţă de care eşti fără să vrei, poate, 100% sincer, pe care nu vrei să o dezamăgeşti pentru că asta ar însemna să nu primeşti cadourile mult dorite.

_CPR2403

Smaranda Caciulatu, psiholog școlar în cadrul Liceului Teoretic Școala MEA

Deşi aceste strategii funcţionează destul de bine şi copiii ţin cont de faptul că sunt tot timpul monitorizaţi de către spiriduşi, ne îndepărtăm de esenţa Crăciunului. Spiriduşii şi Moşul devin nişte unelte prin care îi convingem pe copii să aibă un comportament adecvat, dar le transmitem, poate fără să vrem, că nu sunt suficient de buni şi că există momente în care nu merită să primească iubire. Magia acelui om bun , permanent vesel, care trăieşte într-un loc de vis, care toată ziua fabrică jucării şi împarte absolut tutror copiilor cadouri, ne vorbeşte tocmai despre acea iubire nemărginită, completă, gata să dăruiască oricând, fără condiţii.

Copiii reacţionează foarte bine la puterea exemplului. Astfel, o abordare diferită de ceea a unui spion cu mare putere decizională, poate fi aceea în care Moşul se identifică cu virtuţile sale. Dacă Moşul este iubitor, generos, jucăuş, prietenos, plin de veselie, de ce nu am fi şi noi la fel? Până la urmă, acesta este cel mai frumos lucru pe care ni-l aduce Crăciunul: starea de bine, de veselie, de optimism care , într-adevăr în copilărie se traduce şi prin cadourile pe care le primim, care au ceva magic în ele, indiferent de unde vin.>>

Moş Crăciun este totuşi mai măreţ decât orice persoană, iar lucrarea lui se întâmplă de mii de ani. Ceea ce face el este simplu, dar foarte puternic. El îi iubeşte pe copii fără condiţii, le demonstrează în fiecare an că sunt buni şi îi învaţă cum să creadă în lucruri pe care nu le văd şi nu le pot atinge.

El vine în fiecare an să ne reamintească de învăţăturile pe care Pruncul Sfânt le-a adus pe pământ. Una dintre cele mai importante lecţii este cea a iubirii – acel lucru care deşi imperceptibil simţurilor noastre are puterea de a aduce lumina chiar în cele mai întunecate momente ale vieţii.

În viaţa de zi cu zi, fiecare dintre noi avem nevoie de aceste capacităţi: să ştim că suntem iubiţi indiferent dacă am mai şi greşit, să ştim cât suntem de valoroşi şi să avem încredere în noi, în prietenii noştri, în talentele noastre, în familia noastră.

Moş Crăciun este iubire şi magie, fericire şi speranţă.

Mai mult, Moş Crăciun este un profesor desăvârşit şi oricine îi poate deveni elev dacă are inima deschisă şi doreşte să îl ajute. În fiecare an, de Crăciun, Moşul ne oferă şansa să fim ca el şi să simţim marea bucurie de a dărui (fie că este vorba de cadouri sau de o poezie recitată, un desen, o prăjitură, o călduroasă imbratișare) celor dragi şi celor aflaţi în nevoie.

Cât timp Moşul „există” vom reuşi să ne recunoaştem şi să ne validăm propriile calităţi!

Fie ca Sărbătorile de Crăciun să vă aducă pace în inimă şi puterea de a crede în minuni!

Echipa Şcoala MEA

O incursiune în trecutul țării alături de Nicoleta Anghel, profesor de Istorie în Liceul Teoretic Școala MEA

IMG_6280Ce v-a inspirat să deveniţi profesor?
Încă din clasa întâi mi-a plăcut foarte mult la școală. Eram fascinată de învățătoarea mea și de modalitatea dânsei de a lucra cu noi. În clasa a IV-a când am început să studiez istoria, am fost atrasă de această disciplină şi mi-am propus, chiar de la acea vârstă fragedă, să devin profesoară de istorie. Mi-am urmat visul, am luptat şi am reuşit să mi-l împlinesc. Nu regret nicio clipă alegerile făcute, iar dacă ar fi să o iau de la capăt aş alege acelaşi drum, deoarece meseria de dascăl este cea în care eu mă regăsesc cel mai bine. În fiecare zi am ceva de învăţat, acumulez experienţă, copiii mă învaţă, nevoia mă învaţă. În momentul în care intru în clasă, indiferent de starea pe care aş avea-o, mă deconectez total şi mă centrez pe ceea ce se întâmplă acolo. Iar când eşti pasionat de ceea ce faci, timpul trece foarte repede. De aceea mi-aş dori ca ora de istorie să aibă mai mult de 50 de minute, pentru că elevii sunt foarte curioşi, pun întrebări, iar timpul se dovedeşte a fi aproape întotdeauna insuficient.

Care a fost primul dumneavoastră contact cu “istoria”? Aveţi vreo amintire pe care o păstraţi şi astăzi?
Imediat după ce am învăţat să citesc, mama mi-a cumpărat cărţile cu povestirile istorice ale lui Dumitru Almaș. Mai târziu, când am început să înţeleg şi să am o viziune mai clară asupra lucrurilor, am început să iubesc cu adevărat istoria. O altă amintire foarte aproape de sufletul meu este aceea a profesoarei de istorie din şcoala generală, care ne-a învăţat că orice afirmaţie trebuie probată cu argumente. Acest principiu îl aplic în prezent cu elevii mei, atunci când le explic că istoria se bazează „pe izvoare”. Tot profesoară m-a ajutat să înţeleg că istoria nu se „toceşte”, pentru că altfel s-ar uită foarte repede. Pentru a învaţa istoria trebuie să o înţelegi, să realizezi conexiuni logice, să pleci de la premisa că fiecare eveniment a fost declanşat de anumite cauze, că a avut consecinţe, care la rândul lor au putut să devină cauze pentru alte evenimente ulterioare.

De ce credeţi că este important să ne cunoaştem istoria ţării şi a lumii în care trăim?
Un popor fără istorie nu există. Este important să ne cunoaştem originea, de unde am plecat, cum am evoluat şi unde am ajuns. Istoria ne poate ajută să nu mai facem greşeli. În ziua de astăzi, din păcate, lucrurile se desfăşoară cu asemenea repeziciune încât uităm ce evenimente istorice avem ca zestre. În loc să fim toleranţi şi să încercăm să negociem şi să găsim soluţii la problemele actuale, nu facem decât să agravăm problemele. A cunoaşte istoria lumii în ansamblu poate fi o experienţă de viaţă pentru mulţi dintre noi. Dacă nu avem o bază de pornire şi dacă nu ştim să învăţăm din experienţa trecutului, cred că nu putem să ne desfăşurăm viitorul într-un mod înţelept.

Se apropie ziua naţională a României. Care este ideea principală din acest moment istoric care merită să fie să păstrată şi înţeleasă de fiecare român?
Fiecare român trebuie să înţeleagă că până a ajunge la ceea ce reprezintă în ziua de astăzi România, etapele au fost lungi. Înaintaşii noştri au ştiut să pună umăr lângă umăr că să clădească ţara în care noi trăim astăzi. Să ne amintim că au fost multiple încercări de a realiza un stat naţional.
Prima realizare aparţine lui Mihai Viteazul la 1600, cel care a încercat, şi pentru o scurtă perioada de timp a şi reuşit, să unească cele trei Ţări Române. Din păcate interesele marilor puteri din vremea respectivă duc la destrămarea acestei uniri şi la asasinarea celui care a realizat-o, deoarece întotdeauna un stat unit este mai puternic. În acea perioadă, românii încep să-şi dezvolte conştiinţa că au aceeaşi origine, că vorbesc aceeaşi limbă, că au aceleaşi obiceiuri, şi, prin urmare, este absolut firesc că vor continuă lupta – iar aceasta continuă prin memoriile trimise către marile puteri. Situaţia culminează cu „unirea cea mică” din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, când, printr-o conjunctură de interese, Cuza reuşeşte să reunească cele două ţări: Ţara Românească şi Moldova. Marile puteri nu precizează că domnitorii celor două ţări trebuie să fie persoane diferite. Speculându-se această lipsă din documentele redactate de marile puteri, se poate realiza nu doar o unire parţială – de tip legislativ cum îşi doreau acestea – ci o unire deplină, prin punerea la conducere a unei singure persoane.
Ulterior, apare contextul Primului Război Mondial, ce reprezintă un moment major întrucât dispar de pe hartă marile imperii, ce încadrau multe popoare şi teritorii. În acest context românii reuşesc să realizeze Marea Unire şi ceea ce a însemnat România în perioada interbelică, până în 1940.
Cred cu tărie că dacă nu ar fi existat oamenii politici ai vremurilor şi voinţa întregii naţiuni nu s-ar fi realizat acest eveniment. Românii erau uniţi, luptau pentru idealuri, susţineau politicienii, dar şi politicienii erau aproape de popor. Toată lumea îşi dorea acelaşi lucru – ca ţară să fie unită, să se dezvolte. Sufereau foarte mult că existau acele trei provincii – Transilvania, Bucovina şi Basarabia – care rămăseseră în afara a ceea ce crease Cuza.
Românii ştiau că se află într-o politică de desnaționalizare din partea celor două Imperii – Austro-Ungar, respective Rus, în care se aflau integrate teritoriile – şi de aceea colaborează şi luptă în război pentru realizarea unirii. Scopul primordial al intrării în război alături de Antanta în 1916 este eliberarea Transilvaniei şi Bucovinei de sub Imperiul Austro-Ungar.
Conjunctura în care marile puteri acordă dreptul la autodeterminare a popoarelor este un alt context favorabil. De asemenea, odată cu Revoluţia Bolşevică în Rusia, comuniştii ruşi, pentru a-şi atrage la început populaţia de partea lor, acordă şi ei dreptul la autodeterminare popoarelor din cadrul Imperiului Rus. Acesta este momentul pe care basarabenii îl consideră propice pentru realizarea unirii. Basarabia este prima provincie care se reuneşte cu România pe 27 martie 1918. Urmează Bucovina, pe fondul mişcărilor care au loc în cadrul Imperiului Austro-Ungar – acesta prăbuşindu-se spre finele anului 1918. Ultima provincie unită este Transilvania, la dată de 1 decembrie 1918.

Ce v-a oferit experienţa de profesor în Liceul Teoretic Şcoala MEA?

nicoleta_anghel

Fiecare zi în Liceul Teoretic Şcoala MEA este o nouă şi inedită experienţă. Mi s-a oferit posibilitatea de a putea lucra cu un număr mai mic de elevi, ceea ce contează foarte mult. De asemenea, un beneficiu considerabil este posibilitatea de a lucra cu mijloace moderne. Pe lângă relatarea evenimentelor istorice, elevii privesc imagini, simulări de bătălii, strategii de luptă şi astfel înţeleg şi percep mult mai clar momentele istorice. Am reuşit să lucrez cu softuri educaţionale moderne, să-mi creez o baza de hărţi şi alte resurse absolut necesare pentru a-i atrage pe copii şi a-i face să înţeleagă rolul şi importanța acestei discipline în dezvoltarea lor viitoare.

Nicoleta Anghel, Profesor de Istorie

Best of Halloween 2015 – Șapte momente de vârf în Liceul Teoretic Școala MEA

Halloween-ul din 2015 a adus, în Liceul Teoretic Școala MEA, o muuulțime de activități amuzante, de concursuri și de surprize. Vă prezentăm în selecția de mai jos șapte dintre momentele de vârf ale Halloween-ului de acest an. 

 

1. Cea mai înspăimântătoare clasă – iată câștigătorii concursului nostru de pe Facebook: sunt cei de la a V-a B!

poze 003

 

O selecție cu toți participanții la concursul nostru: cea mai înspăimântătoare clasă din Liceul Teoretic Școala MEA – Halloween 2015:

 

2. Câteva imagini cu dovlecii claselor:

 

3. Creepy Parties:

 

4. Icky Parties:

 

5. Station Games:

 

6. Activități de la atelierul organizat de Sabbiarelli – București:

 

7. Concursuri și activități diverse:

 

Le mulțumim tuturor elevilor noștri pentru efort și pentru implicare – și tuturor celor care au fost alături de noi de acest Halloween, în on și off-line!

 

 

 

Cea mai înspăimântătoare clasă, de Halloween, din Liceul Teoretic Școala MEA!

poze 003

Prietenii noștri de pe Facebook au votat până duminică seara, la 22.00 – și ne-au indicat care este cea mai înspăimântătoare clasă, de Halloween, din Liceul Teoretic Școala MEA.

Vă prezentăm mai jos primele trei locuri de la primar, primele trei de la gimnaziu și apoi clasa câștigătoare – cea mai înspăimântătoare. 
De asemenea, le mulțumim celor care au votat și care au fost alături de noi! Halloween-ul din 2015 a însemnat, pentru Școala MEA, un nou punct de vârf al interesului dvs. pentru pagina noastră de Facebook. Peste 14 000 de oameni au văzut, în săptămâna trecută, postările noastre, și aproape 2500 de oameni au interacționat cu postările noastre. 
Le mulțumim tuturor – și îi felicităm pe toți elevii noștri pentru efort, pentru implicare și pentru creativitate!

Primar
III A – 49
III-a B – 45
IB – 41

Gimnaziu și liceu
VB – 121
VI B – 75
VIII B – 58

Locul I 
VB – 121

Invitație la Săptămâna Culturală: 2-6 noiembrie în Liceul Teoretic Școala MEA

DSCN1995

Dragi părinţi și elevi,

Liceul Teoretic Şcoala MEA vă invită în perioada 2-6 noiembrie într-o lume spectaculoasă a muzicii şi mişcării prin implicarea în proiectul Family Arts Project, iniţiativă a Asociaţiei 4Culture, ca parte componentă a programului LTȘM Săptămâna Culturală.

Programul întregii săptămâni îl puteți descărca de pe site-ul nostru (link aici). Vă rugăm să confirmaţi participarea copilului/familiei până vineri, 30 octombrie 2015, prin achitarea taxelor de participare la secretariatul școlii.

Codul vestimentar: casual.

Reamintim că în perioada vacanţlor şcolare programul activităţilor opţionale cu plată nu se desfăşoară!

Vă mulțumim – și vă așteptăm!

DSCN1985

 

În perioada 2 – 15 noiembrie comunitatea Liceului Teoretic Şcoala MEA va fi implicată în proiectul Familiy Arts Project, o iniţiativă a Asociaţiei 4Culture, partener în cadrul proiectului european Family Arts Europe. Conceput ca parte a unui program amplu de educaţie artistică, în parteneriat cu diferite organizaţii şi instituţii din Bucureşti, Family Arts Project va cuprinde ateliere, spectacole în premiere – rezultate în urma atelierelor, precum şi o expoziţie foto/ video.

Programul Family Arts Project

My Body – the Superhero este un atelier ce abordează probleme de motricitate, echilibru, înţelegere a unor principii fizice care ne ajută să cădem, să sărim, să ne rotim, să ne mişcăm cu plăcere şi lejeritate; se vor lucra atât structuri fixe care încorporează principii fundamentale în vederea dezvoltării inteligenţei şi memoriei motrice, cât şi improvizaţii menite să dezvolte curajul, creativitatea şi dorinţa de explorare.

Singing  Bodies este unatelier de joacă cu vocea şi corpul, în care copiii învaţă şi construiesc ritmuri susţinute vocal, corporal sau prin cele mai inventive mijloace; orice obiect poate deveni instrument muzical şi fiecare poate deveni compozitor.

This is my story este unatelier care încurajează dezvoltarea creativităţii şi exprimarea personală; prin exerciţii de imaginaţie şi improvizaţie, plecând de la întrebări şi reguli simple de structură, fiecare îşi va construi propriul solo în care va fi încurajat să îşi spună povestea, prin cele mai diverse mijloace de folosire a corpului, cuvântului sau sunetului de orice fel.

Draw with your own body an abstract art masterpiece propune o activitateîn care copiii  vor desena forme abstracte prin mişcări de dans, forme imaginate de copii sub coordonarea unui coreograf.

 În cadrul atelierelor sunt invitaţi şi părinţii, cursanţi activi, alături de copiii lor.

Ultima parte a proiectului se va desfăşura în week-end:

Sâmbătă, 14 noiembrie, participanţii înscrişi la ateliere, în măsura în care timpul va permite famiilor, vor fi implicaţi în producţia unui spectacol coordonat de Valentina de Piante în colaborare cu echipa de proiect. Producţia îşi propune să fie un spectacol dedicat atât copiilor, cât şi adulţilor, născut din potenţialul creativ individual al participanţilor, dar ghidat structural şi dramaturgic de Valentina de Piante.

Duminică, 15 noiembrie, se va desfăşura Family Exploration, atelier Feldenkrais, coordonat de Valentina de Piante.

 Opera comică pentru copii – Peter Pan

“Peter Pan” este una dintre cele mai frumoase poveşti despre copilărie, despre curajul şi libertatea pe care ţi le dau o inimă curată. Mi-am dorit să construiesc un spectacol despre bucuria şi speranţa pe care o introduc copiii în viaţa oamenilor mari. Pentru că ei ştiu să simtă şi să vadă mai limpede. A fost o provocare extraordinară să fac un spectacol-laborator aici, la Opera Comică, adică să intersectez atât mijloace de expresie artistică diferite, cât şi funcţiile pe care le au interpreţii în mod obişnuit. (…) “Peter Pan” e un spectacol ce decupează o echipă artistică tânără, vie şi disponibilă şi asta e foarte important. Rămâne de văzut unde este ‘Ţara de Nicăieri’… şi cine este Peter Pan, cel care alege să rămână acolo. (Antoaneta Cojocaru, regizoarea spectacolului)

Spectacolul este organizat pentru un grup de 20 copii.

Invitație la deschiderea Anului nou cercetășesc: sâmbătă, 31 octombrie, la Muzeul Satului

deschidere an scout

Întrucât pentru Liceul Teoretic Școala MEA formarea și educarea copiilor reprezintă un proces continuu, care se desfășoară și în interiorul, și în afara școlii, am hotărât ca și în acest an să realizăm un parteneriat cu Cercetașii României. Considerăm că elevii școlii noastre trebuie să aibă permanent porți deschise către lume, către ceilalți, învățând, treptat să se cunoască și să își pună în valoare potențialul și aptitudinile prin manifestări cât mai diverse.

Cercetășia oferă oportunități de armonizare a disciplinei cu spiritul creativ, de îmbinare a spiritului de echipă cu cel competițional, în așa fel încât să învățăm să ne dezvoltăm alături de ceilalți, respectându-ne reciproc și respectându-ne potențialul individual.

Îi invităm pe toți elevii ciclurilor primar și gimnazial în data de 31 octombrie la deschiderea anului nou cercetășesc (nivel local). Ceremonia dedicată acestui eveniment va fi găzduită de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Momentul va fi urmat de organizarea unor activități cu specific cercetășesc. Elevii vor fi împărțiți în grupe de vârstă și vor desfășura activități de dezvoltare fizică și intelectuală, în curțile aferente căsuțelor din muzeu. Fiecare grup de elevi va fi coordonat de un lider cercetaș, activitățile fiind deosebit de interesante, cu mare impact asupra copiilor.

La întâlnirea se sâmbătă, 31 oct., în funcție de numărul elevilor participanți, din Liceul Teoretic Școala MEA, elevii școlii noastre vor fi însoțiți de învățători, respectiv de profesori diriginți. Vă așteptăm pe dumneavoastră, părinții, la ora 10.00 pentru a asigura prezența copiilor la activitățile de la Muzeu Satului. Am fi foarte bucuroși dacă veți dori să vă implicați în activitățile ce se vor desfășura în intervalul 10.00-14.00, însă simpla dumneavoastră prezență în scopul aducerii și preluării copiilor la activități reprezintă o implicare importantă.

Ulterior întâlnirii cu cercetașii din data de 31 octombrie, îi vom invita pe elevi să continue aprofundarea dezvoltării personalității, printr-o serie de activități de dezvoltare fizică, intelectual și socială, prin jocuri interactive pe care cercetașii le vor desfășura săptămânal la casa Shiller din strada Batiștei nr 15 sector 2.

Lunar, elevii vor avea ocazia să realizeze ieși la munte/în alte zone în care să desfășoare activități specifice și să interacționeze cu tineri, copii din București din țară. Anual se vor organiza întâlniri internaționale care oferă oportunități de cunoaștere a copiilor și tinerilor aparținând altor culturi. Pentru cercetașii voluntari, organizația oferă adeverințe care atestă activitatea de benevolat, activitate recunoscută la nivel intern și extern, conform prevederilor legale în vigoare.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm  să confirmați prezența copilului dumneavoastră la Muzeul Satului, în data de 31 oct. a.c., interval orar 10.00-14, trimițând e-mail la adresa:secretariat@scoala-mea.com.

Pentru detalii referitoare la activitatea organizație Cercetașii României, vă invităm să accesați adresa: http://www.scout.ro/.

Cercetășia reprezintă, la nivel mondial, o prestigioasă organizație care își propune formarea copiilor și a tinerilor în baza unor valori și a unor principii bazate pe dezvoltare personală, pe implicarea socială și întrajutorarea comunității. Sunt valori și scopuri pe care, alături de dumneavoastră, le împărtășim de la începutul colaborării noastre în cadrul Liceului Teoretic Școala MEA.

Vă așteptăm cu drag și entuziasm!

Scoala noastra

NEWS

Comments are closed.