Dialog cu Marius Chivu la Librăria Bastilia: „CHultura. Despre cuvinte mari cu oameni în creștere”

DSC04595

Întâlnirea cu Marius Chivu – a treia întâlnire din cadrul proiectului LogoSGIFT – s-a desfășurat joi, pe 20 noeimbrie, în mansarda Librăriei Bastilia. Vă prezentăm câteva idei pe care le-am notat pentru dvs. în timpul întâlnirii. Vedeți o galerie foto a întâlnirii aici! (click pe link) 

 

Cum am început să scriu

Marius Chivu – hai să vă povestesc cum am început eu să scriu. În copilărie, îmi plăceau foarte mult basmele și poveștile… și acum îmi plac basmele și poveștile, citesc multe povești. Mama îmi citea povești (chiar, vouă părinții vă citesc povești?) dar, înainte să ajungă la deznodământ, îmi spunea: și acum, dacă vrei să afli ce se întâmplă, va trebui să citești singur! Și așa am ajuns să-mi placă să citesc.

Apoi, în liceu, cam când eram de vârsta voastră, a celor de aici (poate un pic mai mare), m-am îndrăgostit de o fată. Și i-am scris poezii – vreo 200 de poezii! Pentru că am iubit-o mai mult timp, vreo 2-3 ani, i-am scris mai multe poezii – cu pixul, de mână. Atunci am început să și scriu.

DSC04579

Apoi mi-am dat seama că scrisul și cititul sunt lucrurile care îmi plac cel mai mult – și am dat la Facultatea de Litere, deoarece mi-am dorit să trăiesc o viață în care să pot să scriu și să citesc. Nu m-am gândit neapărat că o să fiu profesor – m-am gândit că asta vreau să fac toată viața, să scriu.

Vouă vă place să dansați? În timpul liceului am urmat și o școală de dans – și timp de 4-5 ani am învățat să dansez. Vă recomand și vouă acest lucru – să faceți sport și să învățați să dansați! Pe lângă faptul că e un lucru foarte bun, când creșteți – e un avantaj imens să știi să dansezi! Gândiți-vă că mergeți la o petrecere și nu trebuie să stați plictisiți pe un scaun: știți să dansați! Nu mai aveți nici o frică.

Am început să dansez deoarece îmi plăcea foarte mult Michael Jackson și încercam să-i imit mișcările. Vreți să vedeți o mișcare a lui Michael Jackson? (ne arată o mișcare! – copiii râd)

La fel de important e să citiți! Nu numai că cititul vă ajută să vă exprimați mai bine – veți avea mai multe cuvinte și mai multe mijloace de exprimare -; eu cred că cititul vă face mai frumoși! Din cărți veți învăța foarte multe lucruri – cum să vă comportați, cum să vă îmbrăcați. Citind, veți avea un avantaj imens! 

 

Despre Himalaya și barbă

Să vă povestesc, un pic, despre barbă. Totul a pornit de la expediția mea din Himalaya, la cinci mii și ceva de metri altitudine – prin cea mai înaltă trecătoare din lume. Un prieten, Cătălin, mi-a dat telefon și mi-a spus: uite, am descoperit un drum foarte frumos în Nepal, la cinci mii de metri altitudine. I-am răspuns: tu vorbești serios? Eu nu urc nici aici, în Carpați… Dar am pornit în expediție – am urcat vara. Am avut echipament – haine groase, ochelari de soare. Când tot ce vezi în jur e numai zăpadă, ai nevoie de ochelari de soare – pentru că zăpada reflectă soarele.

DSC04600

E și un fenomen care se cheamă snowblind: dacă ești expus timp îndelungat la lumina soarelui, orbești – pentru câteva ore. De aceea foloseam niște ochelari speciali. Aveam și o problemă cu apa: trebuia să bei foarte multă apă, cam 8 litri pe zi. 

Ei, iar la întoarcere, pentru că îmi crescuse barba, m-am gândit să o mai las ceva timp – toți prietenii voiau să mă vadă așa, după ce văzuseră pozele. Cu fotografiile am făcut și o expoziție aici, la Bastilia – și am scris și o carte în care am relatat povestea. Am scris și despre cei doi șerpași care m-au însoțit în expediție: unul dintre ei are și cont de Facebook, și am rămas prieteni pe Facebook! 

 

Ce face un critic literar

Revenim la literatură – vreți să știți ce face un critic literar. Un critic scrie despre cărțile care apar. Am o cameră plină de cărți – poezie, proză, tot ce apare. Din aceste cărți aleg – și, așa cum voi citiți despre cărțile care vă plac, și un critic alege să scrie despre cărțile care îi plac. 

DSC04591

Un critic nu poate să nu fie sincer într-o cronică. Dacă minți odată, a doua oară, dacă nu mai spui adevărul, ceilalți nu or să mai creadă ceea ce spuni. Vă dau și vouă același sfat: fiți sinceri în ceea ce faceți și spuneți! Nu mințiți! Riscați să vă pierdeți calitățile, în ochii celorlalți – și oamenii nu or să vă mai placă, de atunci înainte. 

Nu poți să fii un mincinos în lumea literară și onest în “lumea reală” – și invers. Trebuie să fii corect tot timpul, față de toată lumea. Încercați să fiți corecți! Dacă veți fi corecți, veți vedea că lumea o să vă aprecieze foarte mult – și o să aveți foarte mulți prieteni. Toate lucrurile bune pe care le faceți vor fi recompensate, la un moment dat.

Și voi aveți simpatii. Gândiți-vă: de ce vă place acea persoană? Pentru că e generoasă, pentru că vă ajută, pentru că se poartă frumos. Purtați-vă și voi la fel! Sau: ați mințit sau v-ați purtat urât cu cineva. Nu vă pare rău, după aceea? De cee să ai astfel de regrete – de ce să-ți pară rău? Încercați să vă comportați mereu corect, cu toată lumea! 

M-am întors oarecum schimbat din această expediție – în primul rând, mult mai rezistent. Corpurile noastre sunt foarte rezistente, dar noi nu ne dăm seama de asta. Putem să alergăm mult mai mult decât ne dăm seama, suntem mai puternici decât ne dăm seama. de aceea, e bine să facem sport – vă recomand și vouă să faceți cât mai mult sport!

 

Nimeni nu se naște scriitor

Se lasă seara – și, în ciuda ploii de afară, în mansarda Librăriei Bastilia e tot mai multă lumină, în seara asta – în timp ce vorbim despre aventuri, despre sporturi, dans și despre cărți :)

Nimeni nu se naște scriitor. Citești mult și, la un moment dat, îți dai seama că, pentru că ai citit foarte mult, poți să scrii. Nu înseamnă că toți cei care citesc sunt și scriitori. Dar, dacă poți să scrii și la un moment dat cineva îți și publică acea carte – da, ești scriitor. 

DSC04603

Când am scris singura mea carte de poezie, am câștigat două premii – și o grămadă de bani: 4 000 de lei. Și acești bani i-am donat. Am o prietenă care are un centru unde ajută copii cu diverse probleme de dezvoltare. Acest centru are nevoie de bani: să-și plătească factura la curent, să cumpere mâncare și fructe pentru copii. Banii vin de la primărie – și nu sunt de ajuns. De aceea le-am dat banii.

Da, premiile m-au motivat să scriu în continuare. Ai nevoie și de astfel de încurajări. Orice formă de succes te încurajează să continui – îți arată, într-un fel, că ești mai bun decât alții. Dar nu scrii ca să iei premii – uneori le iei, alteori nu le iei. 

La poezie am revenit târziu – nu mai scrisesem poezie din liceu. Apoi mama mea s-a îmbolnăvit foarte grav și am petrecut câteva luni, alături de ea, în spital. Când ești singur la părinți, și relația cu părinții e mai apropiată… În acele luni, am ținut un fel de jurnal – îmi notam sentimentele mele de atunci. Dar nu am vrut să public jurnalul – mi s-a părut prea intim. Apoi, după șase ani, recitind – mi-am dat seama că îl puteam publica. Surpriza a fost că, după publicare, mulți oameni mi-au spus că au trecut prin acea experiență și au avut aceleași sentimente.

Despre traduceri – te ajută să traduci cărțile astea, înveți să scrii mai bine, înveți de la scriitorii pe care îi traduci. Eu am studiat franceza la școală, dar nu mi-a plăcut foarte mult franceza, nu o stăpânesc foarte bine ca să traduc din ea. Engleza am învățat-o mai mult singur, în mod natural: din cântece, uitându-mă la televizor. Dar îmi place mult mai mult să traduc din engleză. 

Nu scriu tot timpul pe calculator. Poeziile, de pildă, le scriu de mână. La fel scriu și felicitările. Așa îmi place mie – să le scriu de mână. Blog nu mi-am făcut încă – nu am simțit nevoia.

 

Cum am intrat în Cartea Recordurilor

Cum am intrat în Cartea Recordurilor? Ne-am adunat, la un moment dat, vreo 54 de scriitori – și am hotărât să scriem cel mai rapid roman din lume. Fiecare scriitor a ajuns de scris 2 pagini. Și fiecare a avut câte un personaj – și un task pe care acel personaj trebuia să-l realizeze. Organizându-ne bine, a fost destul de simplu să scriem cartea: e publicată și se cheamă Moș Crăciun and Company. 

DSC04609

Da, cartea chair are sens! Iar primul volum a fost tipărit la sfârșitul zilei – în două ore am scris-o, în două ore am redactat-o și am făcut coperta, iar în trei-patru ore a ajuns la tipografie. De când am scris-o până la tipărire au trecut nouă ore. Dar ne-am gândit și ne-am organizat câteva zile înainte.

Îmi place mai mult să fiu scriitor decât să fiu critic literar – și să scriu ceea ce mă interesează pe mine.

Despre Facebook: cu prietenii, Facebook-ul e util când nu te poți întâlni cu prietenii – și nu poți să petreci timp cu ei față în față. Dar e mai important să te întâlnești cu prietenii și să petreci timp împreună. Așa se leagă o prietenie adevărată. E mult mai plăcut și mai important să petreci timpul față în față, cu oamenii, decât pe Internet.

Nu stați pe toate rețelele de socializare! Alegeți-o pe cea care vă place vouă cel mai mult. Dacă vă plac fotografiile, alegeți Instagram-ul. Dacă vă plac mesajele scurte – alegeți Twitter-ul. Pe de altă parte, mie îmi place să citesc mai mult din cărți. Mi se pare iritant să citesc mereu pe ecran. Sigur, dacă vouă vă plac ereaderele, nu trebuie să vă simțiți vinovați pentru asta. Important este nu cum citiți – important este să citiți!

 

E foarte important să fiți corecți și cinstiți unii cu alții!

Nu vreau să vă recomand o carte anume – fiecare vârstă are cărțile ei. O să vedeți, gusturile voastre se vor schimba foarte mult, în timp – veți schimba foarte multe tipuri de cărți și de literatură. De aceea vă recomand: citiți cărțile care vă plac acum!

DSC04620

Despre recitit: sunt atât de multe cărți, încât mie îmi place, acum, să citesc mereu cărți noi, să descopăr cărți noi. Când o să fiu bătrân și o să spun: da, am citit toate cărțile! – atunci o să încep să recitesc. O să fiu bătrân de la 130 de ani în sus – deci mai sunt aproape 100 de ani până atunci!

Important e să aveți voi o pasiune, un lucru care vă placeți – și să deveniți foarte bun la acel lucru. Că e dansul, că e scrisul – sau programarea: deveniți foarte bun la acel lucru!

Recapitulând: e foarte important să fiți corecți și cinstiți unii cu alții! E foarte important să vă descoperiți o pasiune – încercați să vă dați seama la ce sunteți buni și ce vă place. Pentru asta trebuie să faceți mai multe lucruri – să citiți, să scrieți, să cântați la un instrument. Și nu uitați că orice carte citită se depune în voi și vă ajută în foarte multe moduri – inclusiv să înțelegeți mai bine universul, oamenii, orice.

Și, dacă ar fi să aleg să fac altceva, mi-ar plăcea să fiu astronaut! Mi-ar plăcea să umblu prin Univers!

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe – și cu o plimbare, în scopuri de explorare și de cumpărat cărți, printre rafturile Librăriei Bastilia!

 

My Parent, My Hero a început cu dreptul! Așteptăm înscrierile!

IMG_5998

Programul My Parent, My Hero a început cu dreptul, acum două săptămâni, în Liceul Teoretic Școala MEA! Veniți și povestiți-le colegilor copiilor dvs despre meseria sau despre pasiunile dvs. – inginerie, IT, sport, diving sau țesutul covoarelor tradiționale! Fiți eroul lor, pentru o zi! 

Vă aștetăm înscrierile! 

Mai multe detalii despre program aici: http://goo.gl/K0TJYY

Excursie la atelierul lui Moș Crăciun – pe 12 decembrie

mos craciun

Liceul Teoretic Școala MEA vă propune, pe 12 decembrie, o excursie plină de surprize la Coșești, județul Argeș, unde copiii se vor întâlni cu Moș Crăciun și spiridușii lui și vor putea să-și confecționeze propriile decorațiuni pentru împodobirea bradului!

Concursul Național Euclid, proba de matematică, Etapa I – rezultatele

Doamnelor și domnilor,

Suntem mândri să vă prezentăm rezultatele Concursului Național Euclid, proba de matematică, Etapa I, din Liceul Teoretic Școala MEA!

Pentru a vedea rezultatele, click aici!

Felicitări elevilor participanți! 

Vlad Filip: locul I la concursul internațional Cupa Mas Oyama!

IMG_3593

Duminică, 23.11.2014, a avut loc la Sibiu a 6-a ediţie a concursului internaţional de karate kyokushin Cupa Mas Oyama, cu participarea a peste 300 de sportivi din cinci ţări. Colegul nostru Vlad Filip, de la clasa a 5-a A, antrenat de sensei Nicolae Stoian, a reprezentat clubul Budo Master şi a câştigat locul I la categoria lui de vârstă şi de greutate.

Felicitări!

Cursul opțional de matematică IGCSE în Liceul Teoretic Școala MEA!

Cambridge_IGCSE_Mathematics_Core_and_Extended_Coursebook

Cursul opțional Cambridge IGCSE Mathematics tocmai a început, în luna noiembrie, în Liceul Teoretic Școala MEA! Cursul se desfășoară sub coordonarea profesorului Vijay Krishnan și va finaliza cu un examen, în lunile mai/iunie 2016.

Iată răspunsul la câteva întrebări frecvente pe care deja le-am primit în legătură cu acest curs!

De ce am alses Cambridge IGCSE Mathematics?

Cambridge IGCSE Mathematics este acceptat de universități și de angajatori drept o dovadă a cunoștințelor de matematică și a înțelegerii matematicii. Elevii care urmează, cu succes, cursul Cambridge IGCSE Mathematics câștigă deprinderi pentru tot restul vieții!

Cum se predă cursul de matematică IGCSE?

Cursurile se țin atât în clasă, cât și on-line;

Elevii și profesorii folosesc platforma Khan Academy și manualele Cambridge;

Timp de două ore, în fiecare săptămână, elevii se întâlnesc cu un profesor specializat care îi ajută și îi îndrumă.

Ce este platforma Khan Academy?

O organizație non-profit cu scopul de a schimba în bine sistemul de învățământ, asigurând acces la o educație de cel mai înalt nivel pentru oricine, de oriunde;

Elevii pot folosi librăria amplă de materiale a Khan Academy, incluzând probleme interactive, teme și filmulețe, pe care le pot accesa de pe orice calculator cu acces la web;

Milioane de elevi din toată lumea folosesc deja Khan Academy.

group picture

Care sunt avantajele, pentru elvei?

Sunt responsabili pentru propriul progres – un lucru important, la nivel de liceu;

Nu există conflicte cu programul de învățământ de bază;

Folosesc mai intens tehnologia, fapt care face învățarea mai stimulantă și mai plăcută;

Ocazia  de a privi o lecție video de câte ori e necesar, în spațiul confortabil al propriei case.

Cum se potrivește cu programa națională?

Cursul IGCSE se „adaugă peste” sistemul românesc;

Curicculum-ul românesc și cel al cursului Cambridge se suprapun în anumite zone, iar acele zone care au același conținut sunt evidențiate și aprofundate atât în orele IGCSE, cât și în orele standard de matematică. Acest lucru poate duce la rezultate mai bune în ambele cursuri!

Zonele care sunt diferite sunt indicate elevilor și sunt abordate într-o manieră mai intensivă.

Despre profesorul Vijay Krishnan

Profesorul VIjay Krishnan e originar din Bombay, India, și locuiește în prezent în București, România. E interesat de tehnologie și de descoperirea unor modalități de a implementa tehnologia în educație. E pasionat de citit, de mâncare vegetariană, de puzzle-uri și de comunicare. Despre România spune că este o țară unde întâlnești „mulți oameni deștepți” – dar de reușit, nu putem să reușim decât lucrând împreună!

Despre procesul de acreditare Cambridge

Liceul Teoretic Școala MEA a demarat procesul de acreditare Cambridge și sperăm ca, începând cu 2016, să venim în întâmpinarea cerințelor elevilor noștri, oferindu-le o programă Cambridge completă, în paralel cu programa de învățământ națională! 

Felicitări celor cinci elevi de la nivelul liceal care au ales să urmeze primul curs opțional Cambridge IGCSE Mathematics din Liceul Teoretic Școala MEA!

 

 

Scoala noastra

NEWS

Comments are closed.