“Viitorul nostru”/”Our Future” este tema English Week 2014. Între 31 octombrie și 7 noiembrie în Liceul Teoretic Școala MEA!

poza english week

„Viitorul nostru”/”Our Future” este tema săptămânii intercurriculare English Week care se va desfășura, anul acesta, în Liceul Teoretic Școala MEA între 31 octombrie și 7 noiembrie.

În program: Short Film Documentary Contest/ Concursul de scurtmetraj documentar (regulile de anul trecut – le găsiți aici), ajuns, anul acesta, la cea de-a doua ediție; Târg de carte cu Librăria Cărturești; Passport Hunt; Assembly-uri (yupiii!); Lecții interdisciplinare la clasă; Art Gallery; Listening Station.

Descoperiți, mai jos, câteva puncte de atracție ale programului! Iar aici găsiți galeria foto de la festivitatea de premiere de anul trecut!

 

Assembly-uri: Assembly inaugural în Cafeteria – Vineri, 31 octombrie, 9:00-9:35. Pentru clasele 5-10.

Assembly de premiere în Cafeteria – Vineri, 7 noiembrie, 2:30-3:15. Pentru clasele 5-10.

Passport Hunt: Uitați-vă la TV și găsiți soluții la ghicitori pentru a completa Pașaportul – 3-6 noiembrie, între 9:50-10:00 a.m.

Târg de carte: Cărturești - 3-6 noiembrie, toată ziua.

Computer Station: Sprijin acordat elevilor pentru producerea filmelor Movie Maker Assistance – 3-7 noiembrie, toată ziua.

Concursul de scurtmetraj documentar: Elevii fac scurt metraje pornind de la tema Viitorul nostru – 31 octombrie-7 noiembrie.

Art Gallery: Afișaje ale lucrărilor elevilor în zona de Recepție – 7 noiembrie, toată ziua.

Listening Station: Elevii pot asculta CD-uri cu povești și scrieri nonficționale. 3-7 noiembrie, toată ziua.

Lecții interdisciplinare la clasă: Lecțiile au activități bazate pe tema VIITORUL NOSTRU. 3-7 noiembrie.

Joi, pe 30 octombrie, ne întâlnim cu Mircea Cărtărescu. În Liceul Teoretic Școala MEA, de la 15.00, în Cafeteria

MC_4

Joi, pe 30 octombrie, vom primi, în Liceul Teoretic Școala MEA, vizita scriitorului român cu șansele cele mai mari de a câștiga Premiul Nobel pentru Literatură în anii următori!

Aveți idee cine este acest scriitor? Anul acesta, la casele de pariuri, el a avut o cotă de 25 la 1, la egalitate cu Milan Kundera, Thomas Pynchon și cu cântărețul Bob Dylan! Ei bine, cu siguranță că ați ghicit: este vorba despre Mircea Cărtărescu – prozatorul, poetul și profesorul care se va întâlni joi, pe 30 octombrie, cu elevii de la gimnaziu și liceu ai Liceului Teoretic Școala MEA!

După ce luni, pe 27 octombrie, vom avea ocazia s-o întâlnim pe Nora Iuga, joi vom primi vizita celui mai important scriitor al faimoasei generații optzeciste: Mircea Cărtărescu. Întâlnirea face parte din proiectul LogoSGift, demarat anul acesta de Liceul Teoretic Școala MEA, care ne va pune față în față cu nume consacrate ale literaturii române.

Unii dintre scriitori sunt deja în manuale, alții, mai tineri, vor ajunge, cu siguranță să fie studiați și în școli. Până atunci, este un mare câștig pentru noi să le descoperim câteva poezii ori fragmente de proză, să aflăm mai multe despre ei și să le adresăm, apoi, întrebări, în cadrul unor întâlniri vii și puțin convenționale. Vor urma, după Mircea Cărtărescu, Florin Iaru și Marius Chivu. Lista continuă cu nume importante pe care le veți afla pe parcurs.

Îi așteptăm, așadar, pe elevii noștri joi, pe 30 octombrie, începând cu ora 15.00, în Liceul Teoretic Școala MEA, la Cafeteria, la o întâlnire vie și mai puțin convențională cu scriitorul Mircea Cărtărescu. În cadrul discuției noastre de joi, care va sta sub auspiciile unei titulaturi potrivite invitatului nostru: Despre scris și citit ca mod de viață, Mircea Cărtărescu va dialoga cu elevii școlii noastre, așteptând să primească, din partea acestora, întrebări numeroase și interesante. (Ne pregătim, deja, listele de întrebări!)

Ștefania Tudor: sunt o persoană foarte optimistă și am încredere în oamenii care se află la catedră!

poza stefania

Ștefania Tudor este una dintre cele mai vechi și mai apreciate învățătoare (sau profesoare de învățământ primar, cum se spune acum) din Liceul Teoretic Școala MEA. Anul acesta îi îndrumă pe elevii de la clasa I A – în timp ce o altă generație pe care a pregătit-o a ajuns deja în clasa a X-a, în liceul nostru! Am stat de vorbă cu Ștefania Tudor și am aflat ce cărți citește, ce pasiuni are și cum vede meseria de profesor, în România secolului XXI.

 

Școala MEA: Ești unul dintre cei mai vechi – și cei mai apreciați – învățători din Școala MEA. Anul trecut ai luat-o de la capăt, cu clasa pregătitoare. Cum e să o iei, la patru ani (acum, cinci) de la capăt și să “retrogradezi” la clasa pregătitoare, în timp ce elevii tăi merg mai departe, la gimnaziu și apoi la liceu? (trebuie să spunem că elevilor care sunt acum clasa a X-a, la Liceul Teoretic Școala MEA, tu le-ai fost învățătoare, în clasa a IV-a).

Ştefănia Tudor: Într-adevăr, anul trecut am avut parte de un nou început în viaţa mea profesională. Privind înapoi, mărturisesc că nu a fost tocmai uşor, ci mai degrabă emoţionant. Emoţia a avut două nuanțe şi a fost, în aceleaşi timp, contradictorie. Pe de-o parte a fost dureroasă şi da, nu exagerez cu nimic: a fost greu să-mi las copiii cu care petrecusem atâta timp să plece într-o altă clasă fără să stau în umbra lor şi fără să îi coordonez în activitate, aşa cum o făcusem până atunci. Pe de altă parte, în clipa în care i-am cunoscut pe piticii mei de la pregătitoare, am fost de-a dreptul absorbită de jovialitatea lor, de inocența lor şi mai ales de setea lor de cunoaştere. Dintr-o dată am realizat că traiectoria vieţii îşi urmează cursul ei natural şi că trebuie să mă adaptez pentru prichindeii care mă aşteptau în fiecare dimineaţă cu atâta entuziasm, având grijă ca în fiecare zi să îmi adreseze aceeaşi întrebare: “Astăzi ce vom mai învăţa?”.

 

Ș.M.: Deviza ta personală, care apare în prezentarea de pe site-ul școlii, este: „Cea mai eficientă educaţie pentru un copil constă în joacă lui cu lucruri frumoase.” (Platon) Cum ai descoperit această deviză și ce înseamnă ea pentru tine?

Ș.T.: Întotdeauna, chiar şi în viaţa mea de adult, am fost fascinată de joc, de complexitatea lui psihologică, dar mai ales de efectele sale asupra personalităţii noastre. Consider că, sub o formă sau alta, jocul este omniprezent în tot ceea ce întreprindem, fie că suntem sau nu conştienţi de acest fapt. Fiecare domeniu al existenţei noastre este presărat cu un dram de plăcere, de dorinţă, perseverenţă, reguli, cu coechipieri, adversari, succese, uneori chiar cu eşecuri, toate acestea fiind componente ale jocurilor. Aceasta este viziunea mea macro asupra conceptului de joc. Dacă ar fi să-mi îndrept atenţia către joc, ca instrument de educaţie şi instruire, pot spune, din experienţa mea profesională, ca acesta conduce la cele mai semnificative rezultate, reuşind totodată să îi atragă către învăţare pe copii, într-un mod atrăgător și, aș spune… nobil.

Recent, am realizat o introspecţie şi am descoperit că am nevoie de joc, într-o formă sau alta, în viaţa mea, motiv pentru care am dat un search pe Google şi am descoperit o şcoală de teatru care mi-a satisfăcut pe deplin această necesitate. Prin urmare, în fiecare seară de joi, reuşesc să mă desprind total de toată încărcătura cotidiană, jucându-mă cu alţi adulţi de-a actoria. Beneficiile interioare sunt colosale, iar învăţămintele dobândite – aidoma.

 

Ș.M.: Ce se întâmplă în învățământul românesc, în general? Apucăm să ne jucăm (și) cu lucruri frumoase?

Ș.T.: Nu aş vrea să emit nişte judecaţi de valoare în privinţa învăţământului fără a cunoaşte toate aspectele globale ale acestuia. Până la urmă, școala românească este şi cea din ultimul cătun, uitat în vârf de munte, la fel cum este şi cea mai prestigioasa şcoală bucureşteană, spre exemplu. Eu sunt o persoană foarte optimistă şi am mare încredere în oamenii care se afla la catedră, așadar cred că fiecare dintre noi suntem preocupaţi să evoluăm, să progresăm din punct de vedere al metodelor de predare și să ne adaptăm cerinţelor societăţii de mâine, cea pe care o construim împreună cu elevii noştri.

Referitor la cea de-a doua întrebare, să ştiţi că există lucruri frumoase în tot ceea ce ne înconjoară, în tot ceea ce facem, în fiecare zâmbet pe care îl oferim şi îl primim. Trebuie doar să ne oprim din când în când, să le observăm, să fim conştienţi de ele şi să le primim în viaţa noastră, înţelegând că noi suntem ultima instanţă – noi avem ultimul cuvânt – în ceea ce priveşte impactul lucrurilor din exterior asupra noastră.

 

Ș.M.: Care sunt pasiunile tale – dincolo de meseria de dascăl? Colegii știu, de exemplu, că îți plac filmele – și că anul trecut ai descoperit „Lord of The Rings” :)

Ș.T.: Am fost impresionantă de ideea filmului, de lumea misterioasă pe care o prezintă J.R.R. Tolkien cu atâta măiestrie, însă nu pot spune că am dezvoltat o pasiune pentru acest gen literar. De copilă, am avut o dorinţă, care cu greu ar fi putut deveni realitate, şi anume aceea de a călători în diferite epoci istorice şi de a descoperi cum trăiau oamenii acelor vremuri. Undeva, în jurul vârstei de 16 ani, m-am convins că tot literatura este cea care-mi poate oferi răspunsuri, aşa încât am devenit o cititoare înfocată a tuturor cărţilor istorico-biografice de pe piaţă (trebuie să împletesc istoria şi cu ceva pasiune, doar sunt femeie! :) ). Întotdeauna, după ce termin de citit o carte, caut şi filmul realizat după poveste, şi, dacă el există, îl vizionez în liniştea casei mele, cu ceva bun de mâncat în faţă. Bucătăria este o altă pasiune, despre care o să vă povestesc altă dată, în următorul interviu. :)

 

Ș.M.: Vreo aventură specială pe care ai trăit-o în vara asta – și despre care ai curaj să ne povestești?

Ș.T.: Mi-ar plăcea să am o viaţă mai încărcată din acest punct de vedere, însă lucrez la acest aspect. Pe principiul “Pagina în construcţie”, o să te rog să revii în anul următor cu această întrebare, legată de aventuri speciale. :) Am avut o vară liniştită, care mi-a priit şi care m-a încărcat cu suficientă energie încât să iau din ea şi în clasa a II-a (deocamdată, suntem încă la clasa I, nu uitați!). Cea mai mare parte am dedicat-o familiei mele, familie ce reprezintă sursa mea principală de bine.

 

Ș.M.: O dorință, o ambiție, un plan?

Ș.T.: Înainte de toate îmi doresc să fiu sănătoasă şi să am oamenii dragi alături de mine, iar dacă aceşti factori vor fi îndepliniţi, cu siguranţă voi găsi puterea să duc la bun sfârşit tot ceea ce îmi propun. Unicul plan cu care mă trezesc în fiecare dimineaţă este să găsesc un strop de mulţumire şi în ziua respectivă. Ambiţii sunt nenumărate, mai ales pe plan profesional, însă nu le voi dezvălui (am o fire uşor superstiţioasă!), ci voi încerca să le ating!

 

 

Clasele a III-a la Muzeul Satului. Casa țărănească și natura

SONY DSC

Vinerea trecută clasele a III-a (A, B, C) din Liceul Teoretic Școala MEA au ajuns la Muzeul Satului. Aici elevii au fost impresionaţi de căsuţele vechi, acoperite cu stuf, înconjuate de garduri din nuiele, dar și de cuptoarele din lut, care aminteau de plăcinţele bunicii.

Tema activității a fost ”Casa țărănească și natura; prezentarea relației dintre casa de locuit și mediul înconjurător”. Am vorbit despre proporțiile casei, materiale de construcție și despre adaptarea caselor la climă.

Vedeți o galerie foto aici

Ne pregătim pentru Halloween!

halloween 1

Vine Halloween-ul și, pentru a trece cu bine de întâlnirea cu spiritele dezlănțuite, Liceul Teoretic Școala MEA ia foarte în serios pregătirile, încă de pe acum. Din program:

Sculptăm dovleci! Fiecare clasa (pregătitoare-X) primește un dovleac pe care îl va sculpta joi, pe 30 octombrie, când operele de artă vor fi afișate în holul liceului. Juriul va desemna, pe 31 octombrie, cel mai frumos dovleac;

Ne decorăm, în mod creativ, clasele, în ton cu tema! Decorarea va fi făcută în zilele de 30 și 31 octombrie, în pauze sau la orele de arte plastice sau de dirigenție. Clasele de la primar și elevii de la clasa a V-a vor primi, ca ajutor, următoarele materiale:

 - o vrăjitoare neagră, suspendată (buuhuuhuu!);

- doi dovleci ‘acordeon’;

- o decorațiune “Happy Hall” pentru exteriorul ușii;

- două vrăjitoare din hârtie;

- o ghirlandă atârnătoare (lucioasă);

- fantomițe;

- dovleci din carton.

Pizza Party! Toate clasele vor porni la petrecere vineri, pe 31 octombrie, între 16:00 și 16:30, în sala de clasă. Se va mânca pizza și se vor bea sucuri dezgustătoare (de fapt, un amestec gustos de sucuri natuarle!; excepție: clasele a patra au Pizza Party între 15:20- 15:40, căci, de la 15:40 sunt programate la Drum Party).

În plus, multe jocuri: Witch Hunt, Wrap the Mummy, Haunted Corridor, Pass the pumpkin, Brain digging, Candy Wrapper Race și altele! 

Corner of Fame – luna octombrie!

Doamnelor și domnilor, vă prezentăm câștigătorii de la Corner of Fame din luna octombrie, din Liceul Teoretic Școala MEA. Felicitări! 

 

1              MINEA THEODOR ȘTEFAN, PREGĂTITOARE A

2              SCUMPU CATINCA  IOANA, PREGĂTITOARE B

3              PONTA IRINA OCTAVIA,  I A

4              ȘTEFUREAC ALEXANDRA MARIA, I B

5              BOACĂ TAMARA MARIA, II A

6              ENACHE SOFIA, II B

7              GEORGESCU DARA ANDREEA, II C

8              LAZĂR CATINCA, III A

9              GABURA ILINCA, III B

10           MATEI KARINA MIHAELA, IV A

11           GOREA ANASTASIA, IV B

12           TUDOSE PETRA ALEXANDRA, V A

13           HARPA ALEXIA,  V B

14           SAVESCU SONIA MARIA, VI A

15           ALEXE ELENA KARINA, VI B

16           ISAR ȘTEFANIA,  VII A

17           GEORGESCU ADELA MARIA, VII B

18           NAE ALEXANDRA MADĂLINA, VIII A

19           DĂNESCU DAN ALEXANDRU, VIII B

Scoala noastra

NEWS

Comments are closed.