Cuprinsul vieții

de Dragoș P. (clasa a VIII-a C)

Adolescența…pentru unii este etapa „confuză”a vieții în care nu întelegi nimic din ce se petrece, pentru alții este etapa ”maximă” în care te distrezi și uiți de toate grijile. Dar eu mai degrabă aș numi-o ”cuprinsul vieții”, pentru că fără ea viața nu ar avea sens. Este partea ce unește copilăria ta cu maturitatea. În ea realizezi faptele tale din trecut și planifici ce vei face în viitor. Pentru mine adolescența este o combinație, ca să zic așa, între etapa ”confuză”, etapa ”maximă”, și etapa ”rebelă” pe care o au aproape toți adolescenții în care vrei să dovedești tuturor că ești independent și că ai trecut de pragul copilăriei. Prin urmare, apar apoi certuri cu părinții sau cu profesorii. Totodată, când ești adolescent treci de la școală la liceu. Deja începe să nu te mai intereseze notele, ci planurile de viitor și ce vei fi când vei crește. Dar pe lângă certurile cu părinții, apare cea mai tare parte a adolescenței… distracția. Timpul când în sfârșit poți ieși în cluburi și să dansezi cum vrei tu, uitând că încă mai este lume în jurul tau. Poți să stai pe un scaun și discuta cu cineva despre diverse lucruri care vă aduc mai aproape atât ca persoane, cât și mental. Apare și prima iubire, acel sentiment divin pe care nu îl trăiești decât o dată în viață și fluturii în stomac care, deși pare că te încurcă, te ajută să fii mai deschis cu persoana iubită.
Ceea ce îmi place cel mai mult la adolescență este faptul că trăiești fiecare moment la maximum, fără să te gândești că mai ai mulți ani înainte, lucru pe care ar trebui să îl facem toată viața, nu numai în această perioadă.

Între 14 și 18 ani

Multă lume își pune întrebarea ”care este cea mai frumoasă vârstă a vieții tale?”. Eu aș răspunde cu ușurință că cea mai bună vârstă, sau mai bine zis cele mai bune vârste sunt 14, 16 și 18 ani.
                La vârsta de 14 ani, la început ești foarte bucuros. Poți să iți faci buletin, care este o dovadă a trecerii tale de la copilărie la adolescență, poți să îți pui bani pe card și toată lumea te consideră mai matur. Dar după câtva timp, începi să fii puțin mai derutat de ce este în jurul tău și începi deja să privești lumea cu alți ochi.
Vârsta de 16 ani este preferata mea deoarece este acea parte din viață în care trăiești și afli ce este viața. Să te distrezi, să iubești și să începi noi prietenii.Partea cea mai nasoală este că încep să apară noi conflicte între tine și părinții tăi, deoarece tu vrei să le arăți că ești independent, dar ei încă mai vor să fii ”copilul” lor care ascultă mereu de ei si stă mereu cu aceștia.
La 18 ani deja începi să devii 96,78% independent și să te gândești la alte lucruri în afară de distracții, te gândești la o facultate sau îți faci alte planuri de viitor.
Adolescența este un lucru magic pe care, din păcate, nu îl ai decât o dată în viață, așa că trebuie să te bucuri de fiecare moment, să-ți imaginezi că adolescența ar fi o floare și cu fiecare secundă pierdută o petală cade. Aceasta trebuie îngrijită și tratată până vine și rândul ei și se ofilește. Dar până atunci, ea ar trebui să strălucească asemenea soarelui și să fie rezistentă asemenea diamantului. Și partea cea mai bună este că tulpina, colecția amintirilor din vremea aceea, va rămâne mereu intactă în sufletul și mintea ta.