LTSM LICEU INTERNAȚIONAL

LTSM LICEU INTERNAȚIONAL

Liceul Teoretic Școala Mea abordează educaţia din perspectiva pregătirii individului pentru o societate globală, încrezător în opiniile sale, capabil să propună soluţii şi să convingă, să respecte diferenţele culturale sau de opinii, să promoveze principiul celor cinci I: Individualitate, Identitate, Integritate, Inovaţie, Internaţionalism.

Programele de învăţământ liceal dezvoltă competențele funcționale, esențiale pentru integrarea cu succes în mediul universitar național sau internațional prin intermediul unui program educativ, centrat pe interdisciplinaritate și performanță. 

Școala noastră este o școală națională și internațională privată, care oferă un mix de arii curriculare pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, și o educație integral internațională, ce aderă la standardele Cambridge Assessment International Education, pentru copii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.



OBIECTIVE

Instruirea prin investigaţie determină elevii să își formeze abilităţi de cercetare a informațiilor care le sunt necesare pentru dezvoltarea intelectuală.
Liceul Teoretic Şcoala Mea încurajează liceenii să abordeze învățarea reflexivă, care presupune construirea unui sistem propriu de analiză și creație, scopul final fiind dobândirea autonomiei intelectuale, achiziția de cunoștințe completă și complexă. 

LTSM dezvoltă capacitatea elevilor de a procesa informațiile pe care aceștia le acumulează, ajutându-i astfel să identifice, să înțeleagă și să realizeze conexiuni logice între idei și propria argumentaţie, să detecteze greșeli de raţionament în argumente și dezbateri și să construiască și să perceapă justificările din spatele unor opinii sau credințe.

Diversitatea opiniilor și respectarea acestora este un principiu pe care elevii din LTSM îl însușesc prin contactul cu diverse culturi, fiind susținuți de programele noastre, organizate în colaborare cu școli din țări diferite.

Liceul Teoretic Școala Mea propune dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor săi prin programe diverse de educație antreprenorială:

  • Career Choices: program de consiliere și orientare în carieră prin:
    •  activități de consiliere vocațională – testare abilități, testare interese vocaționale, ședințe individuale de consiliere
    • „Future job experiences” – sesiuni de practică interactivă din domenii diversificate: Debate, Technology, Literacy, Medical and Media
  • “My Parent, My Hero” – program de educație antreprenorială ce presupune implicarea părinților;
  • Programe de învățare în comunitate, prin organizarea activităților în afara școlii susţinute de parteneri din diverse domenii de activitate economică (Programe de educaţie financiară susţinute de instituţii bancare, Programe de voluntariat sau Evenimente de Fundraising).

Educaţia pentru responsabilizare socială  garantează integrarea socială a personalităţii educatului pe tot parcursul existenţei sale. O componentă importantă a acesteia este educaţia morală, aceasta determinând formarea personalităţii prin intermediul unor valori civice precum: autonomie, motivaţie internă pentru realizarea unor acţiuni, solidaritate umană, valorizarea integrităţii etc. 
Educația culturală  conferă conștiință, cunoaștere și competență și, astfel, favorizează comunicarea şi cooperarea în comunitate. Programele Liceului Teoretic Școala Mea folosesc conceptul cultural şi social ca element indispensabil în procesele instructive, astfel:

  1. Programul Peer Mentoring şi Consiliul Elevilor, programe de coeziune a comunităţii de elevi LTSM, prin care aceştia împărtăşesc experienţe educaţionale şi culturale şi iniţiază şi exersează formarea abilităţilor de leadership comunitar.
  2. Elevii LTSM sunt periodic implicați în activități interne de voluntariat ce au ca scop susținerea de proiecte caritabile. Acestea se desfășoară prin intermediul evenimentelor tradiţionale: Drama Week, Cup of Good Hope, Christmas Fair, Talent Show.  
  3. Programele de voluntariat în parteneriat cu diverşi actori economici sau organisme culturale sunt de asemenea manifestări de responsabilitate socială (Proiectul Bucurie la cutie, Conferințe cu tematică educațională etc.).
  4. Assembly-urile, competițiile interculturale, programul “Special Days” au scopul de a promova valorile LTSM şi respectul pentru valorile culturale universale.
CURRICULUM

Liceul Teoretic Școala Mea propune elevilor săi de liceu un program de studiu național, un program de studiu național și internațional și un program de studiu exclusiv internaţional: 

IGCSE – International General Certificate of Secondary Education 

IGCSE cuprinde primii doi ani de învățământ, respectiv clasele a 9-a și a 10-a în sistemul românesc sau Year 10 și Year 11 în cadrul KS4 din sistemul britanic. La finalul acestor doi ani, elevii susțin 8 examene oficiale.

Advanced AS/A2

Cursul Advanced Level este compus din două componente: AS și A2, care acoperă ultimii doi ani de liceu, respectiv clasele a 11-a și a 12-a în sistemul românesc sau Year 12 și Year 13 în cadrul KS5 în sistemul britanic. Acest curs pregătește elevii pentru admiterea la universitate.

Elevii vor aborda 3 sau 4 discipline la nivelul AS și 3 discipline la nivelul A2. Alegerea materiilor studiate ar trebui să fie strâns legată de planurile lor viitoare de studii universitare. La sfârșitul fiecărui an de studiu, elevii trebuie să susțină examene *. Reușita în examenul AS este necesară pentru a putea continua studiile la nivelul A2.

Program curriculă britanică Cambridge – clasă exclusiv curriculum internațional.

Oferim un program de studii pentru clasele 10 și 11 (în curriculum britanic) care include 8 materii de examen IGCSE. Printre acestea se numără cele de bază de limba engleză (ca limba a doua/ ca limbă maternă), Matematică, o materie de știință (Biologie, Chimie sau Fizică), precum și o limbă străină modernă (germană, franceză sau spaniolă). Alte 4 materii vor fi alese din următoarele blocuri:

  • blocul 1 – Geografie, Chimie, Fizică,
  • blocul 2 – Biologie, Economie, Informatică,
  • blocul 3 – Istorie, Teatru, Sociologie,
  • blocul 4 – Global Perspectives, Limba spaniolă, Limba franceză, Limba germană, în funcție de interesele elevului.

În plus, programa de bază este completată cu materii care nu vor fi examinate:

Educație fizică – P.E. rămâne o materie obligatorie în anii 10 și 11, deoarece promovăm un mediu sănătos pentru elevii noștri. Această disciplină va fi evaluată în funcție de
standardele ariei curiculare românești.
Limba română – Limba română va fi în continuare studiată în anii 10 și 11 de studiu, deoarece promovăm importanța consolidării cunoștințelor elevilor în limba maternă. Această materie va fi evaluată conform standardelor românești.

  • Programe extindere curriculum:
    LTSM derulează activități de extindere a curriculumului cu abordare interdisciplinară din domenii științifice și culturale: programe eTwinning, activităţi în cadrul evenimentelor: English Week, Science Week, Romanian Week, Special Days, Drama Show, Talent Show, concursuri externe: Stepping Stones, National Space Society, Juvenes Translatores etc.
  • Program de implicare și de responsabilizare socială, de dezvoltare a capacităților de leadership prin activități antreprenoriale și acțiuni de voluntariat, 10 zile/an (o săptămână/semestru, în intervalul orar 15.00-18.00 – realizarea unei activități de voluntariat) și prin programul Peer Mentoring.

Elevii din clasele 10-11 (programul de studii internațional și cel mixt) studiază 8 materii și vor susține examenul IGCSE la sfârșitul clasei 11 (mai-iunie).
Scală de note – de la A* (maxim) până la G (minim), iar elevii trebuie să obțină cel puțin B la 3 materii pentru a continua la nivelul A level.
Toate probele sunt corectate extern, cu excepția examenelor orale de la materiile Limba engleză și cel de la limba străină aleasă. Toate lucrările sunt trimise fizic pentru evaluare la Cambridge Assessment (CAIE) și devin proprietatea CAIE. O copie a acestora va fi returnată NUMAI în
cazul unei solicitări. Rezultatele IGCSE vor fi afișate în jurul datei de 15 august și fiecare candidat va putea să-și verifice rezultatele pe platforma online. Diplomele oficiale IGCSE vor fi primite în ultima săptămână din octombrie.

STUDENT DEVELOPMENT
  • Program focus de pregătire la disciplinele incluse în Bacalaureatul Național;
  • Programe de urmărire a progresului de învățare și de sprijin pentru pregătirea examenelor Cambridge;

LTSM organizează programe de performanţă pentru elevii pasionaţi de discipline de studiu precum: matematică, fizică, limba română.
Programul destinat pregătirii pentru performanţă se realizează constant în intervalul 1 octombrie – 31 mai, o oră pe săptămână.
Se pot înscrie în programul suport elevii care au îndeplinit criteriile de selecție, conform prevederilor din Regulament.
Programul este completat de sesiuni intensive de pregătire pentru performanță la disciplinele:  chimie, biologie, limba engleză, geografie, în perioadele ce preced olimpiadele şcolare;

  • A Course in American and British Literature (patru ani de studiu);
  • Strategies for Taking IELTS (un an de studiu).

Pe parcursul celor patru ani de studiu, elevii, împreună cu consilierii vocaţionali, parcurg un proces complex de identificare a punctelor forte, care ar putea determina o viitoare carieră profesională de succes. Alături de bateriile de teste specifice procesului de consiliere vocaţională, vine în completare programul “Career Choices” de planificare a carierei prin prezentarea oportunităților de studiu în țară și străinătate (întâlniri cu reprezentanți ai universităților, cu reprezentanți din mediul de business, practica de specialitate, participarea la târguri internaționale, excursii de studii).

Politica de admitere

Liceul Teoretic Scoala Mea – linia internațională funcționează pe baza unui sistem de admitere conceput pentru a se asigura că toate cererile de înscriere pe tot parcursul anului beneficiază de un tratament egal, indiferent de sexul, etnia, orientarea sexuală, naționalitatea, cultura sau convingerile religioase ale copiilor. Cu toate acestea, procesul nostru de admitere este, de asemenea, menit să asigure că sistemul de educație pe care îl promovăm și îl oferim este cea mai potrivită opțiune pentru copilul dumneavoastră.
Structura școlii secundare superioare:
– 14+ ani – Anul 10
– 15+ ani – Anul 11
– 16+ ani – Anul 12
– 17+ ani – Anul 13

Pasul 1

Pasul 1 – Descoperiți școala noastră
Părinții interesați să se alăture școlii noastre vor avea ocazia să se informeze despre școală prin intermediul următoarelor surse: site-ul web al școlii, întâlniri cu responsabilul cu admiterea, vizite la școală și întâlniri cu directorul școlii. Este foarte important ca părinții să citească cu atenție politica de pe site-ul web și să pună întrebări pentru clarificări, în timpul vizitei și al întâlnirilor cu personalul LTSM implicat în această etapă. Pentru a începe procesul de înscriere, vă rugăm să completați formularul de cerere de informații online. Odată completat, echipa de admitere de la LTSM vă va contacta pentru a vă sprijini și îndruma în procesul de admitere. Acceptăm admiteri pe tot parcursul anului școlar.

Pasul 2

Pasul 2 – Programarea unei întâlniri
Ca prim pas în procedura de admitere, directorul de înscriere stabilește cu părinții/reprezentanții legali ai elevilor o vizită în campusul educațional al LTSM, întâlnire în cadrul căreia responsabilul de admitere oferă clienților informații complete despre oferta educațională a LTSM pentru segmentul de înscriere vizat (primar, gimnazial, liceal) și despre serviciile de suport ale LTSM legate de programul educațional
Precizăm că înainte de a vizualiza campusul educațional LTSM, clienții (părinți, titulari legali ai elevilor) vor semna un “Acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal”. Acest acord va fi depus/trimis la secretariatul LTSM (contact@scoala-mea.com).
În cazul în care nu sunt locuri disponibile, părinții vor fi informați și vor fi înscriși pe o listă de așteptare (pe baza cererii lor scrise) dacă doresc să fie contactați de școală imediat ce vor fi locuri disponibile.

În urma acestei întâlniri, părintele sau tutorele legal al copilului își poate exprima intenția de a accesa următoarea etapă specifică procesului de admitere, și anume evaluarea candidaților.
În acest sens, precizăm că înscrierea în vederea evaluării elevilor este facilitată după semnarea de către părinți a documentului intitulat “Convenție pentru evaluare”. Acest formular presupune ca părintele sau tutorele legal al copilului să accepte termenii și condițiile generale de înscriere la școală.

Pasul 3

Etapa 3 – Procesul de evaluare și taxe

Părinții trebuie să furnizeze următoarele documente:
– Scrisoare medicală în original de la medicul de familie și o copie a carnetului de vaccinare;
– Copie a certificatului de naștere al copilului (copie a cărții de identitate a copilului sau a pașaportului, dacă este cazul);
– Copie a actului de identitate (pașaport) pentru părinți / tutori legali;
– Copie a carnetului de note de la școala (școlile) anterioară (anterioare);
– Copie a situației școlare de la școala (școlile) anterioară (anterioare), dacă este cazul;
– Alte diplome, certificate sau grade obținute de copil în ultimii doi ani;
– Date de contact (e-mail și telefon) de la școala (școlile) anterioară (anterioare), în vederea obținerii unei referințe scrise (acest lucru se va face prin intermediul biroului școlii LTSM);
– 2 fotografii tip pașaport ale copilului;
– Hotărâre judecătorească de încredințare a copilului unuia dintre părinți/tutore legal (dacă este cazul).
Procesul de evaluare va avea loc cu condiția ca dosarul să fie complet până la termenul indicat de școală. Școala se angajează să finalizeze evaluarea dosarului de admitere și să invite copilul și părinții pentru următoarele etape ale procesului de evaluare în termenul anunțat. Termenul pentru procesul de evaluare va fi stabilit în funcție de numărul de cereri de înscriere la momentul respectiv și poate dura până la 4 săptămâni.

Scopul procesului de evaluare este de a identifica achizițiile și potențialul academic, nivelul de cunoaștere a limbii engleze, precum și atitudinea față de învățare și dezvoltare a copilului. Căutăm elevi bine pregătiți, cu un interes real pentru educație în sensul cel mai larg al cuvântului, cu interese care depășesc doar curriculumul academic.
Mai exact, procesul de evaluare va lua în considerare următoarele criterii:
– Abilitățile și potențialul academic ;
– Etica muncii și atitudinea față de școală;
– Comportamentul general și atitudinea față de un mediu de învățare structurat;
– Compatibilitatea elevilor și a familiei cu ethosul, filosofia și valorile școlii.

Evaluări de intrare:

Anul 10-11

Va susține un test standardizat de abilități cognitive, utilizat pentru a stabili punctele forte și punctele slabe ale copilului dumneavoastră, și poate fi solicitat să susțină lucrări scrise suplimentare în funcție de materiile alese. Vor avea, de asemenea, un interviu cu directorul școlii secundare pentru a stabili dacă școala este potrivită pentru ei.

Se va folosi evaluarea limbii engleze, deoarece toate examenele formale Cambridge începând cu anul 10 (cu excepția limbilor străine moderne) vor fi în limba engleză. În mod ideal, nivelul limbii engleze pentru copiii care solicită înscrierea în anii 10-12 este avansat;
Cerințe de intrare pentru studenții interni
Pentru elevii care au absolvit clasa a 8-a în LTSM, admiterea se poate face pe baza:
– 5.00 la examenele Checkpoint și/sau 9.00 – 10.00 la Evaluarea Națională/sau cel puțin două note la testul CAT4 care depășesc media populației școlare

Rechizite de admitere pentru studenții externi:
Studenții externi LTSM vor fi eligibili pentru admitere dacă:
– 5.00 la examenele Checkpoint și/sau 9.00 – 10.00 la Evaluarea Națională/or cel puțin două note la testul CAT4 care depășesc media populației școlare

ȘI

1. Au cel puțin o diplomă PET în limba engleză
2. Studentul sau familia sa sunt compatibili cu filosofia, ethosul și valorile LTSM
3. 10.00 pentru comportament sau referințe pozitive de la școala anterioară

Evaluări de intrare Anul 12-13
Solicitantul trebuie să fi finalizat examenele IGCSE/GCSE cu cel puțin nota B în materiile care continuă la nivelul AS și A. În cazul în care certificatele nu sunt disponibile în momentul depunerii cererii, se va lua în considerare simularea. După depunerea certificatelor sau a examenelor simulate, elevii vor avea interviul cu Head of Secondary.

Taxele de evaluare sunt fixate pe o taxă nerambursabilă de 400 de euro.
LTSM își rezervă dreptul de a refuza înscrierea unui potențial student dacă:

– Se stabilește, în timpul procesului de înscriere, că nu există compatibilitate între elev și școală;
– Nevoile educaționale speciale solicitate de elev nu pot fi satisfăcute;
– Nivelul de limbă engleză nu corespunde standardelor cerute;
– Elevul și părinții nu sunt de acord cu regulile școlii și nu aderă la valorile școlare;
– Orice alt motiv considerat valabil de către școală.

În cazul în care mai mulți elevi aplică pe un număr limitat de locuri disponibile în grupa de an respectivă, LTSM va folosi etapele procesului de înscriere ca metodă de selecție, pe baza criteriilor prezentate mai sus.
Decizia LTSM cu privire la admiterea sau respingerea unui elev este finală și nu poate fi contestată.

Pasul 4

Pasul 4
Școala va comunica părinților rezultatele procesului de înscriere, dacă cererea este eligibilă sau nu, în termenul stabilit de școală.
Școala își rezervă dreptul de a informa părinții în cazul în care rezultatul testelor și/sau analiza documentelor arată că este posibil să nu existe o compatibilitate cu oferta școlii în ceea ce privește ethosul, programa școlară și sistemul educațional oferit.

Pasul 5

Pasul 5
Cu condiția ca înscrierea să fie eligibilă, părinții sunt invitați la școală pentru a semna Contractul școală-părinți și a achita garanția, în termenul stabilit de școală (5 zile calendaristice).
În cazul în care documentele nu sunt semnate în termenul stabilit, școala își rezervă dreptul de a oferi locul unui alt elev, iar taxa de înscriere nu va fi returnată.
Copilul va fi considerat înscris la școală doar atunci când contractul este semnat de ambele părți și când depozitul de înscriere a fost plătit și confirmat în termenul stabilit.